Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 
 :: Apel građana :: Novi put Nedeljnik
 :: Humana strana :: Opštinski Bilten
 :: Kulturna Dešavanja :: Radio PN Online
 :: Foto album :: Radio Bubamara
 :: Obaveštenja :: Radio Morava
 :: Mapa grada :: RTV Kanal M
 :: Vesti iz grada
 :: Mozgopol - Kolumna  

VAŠ BANER OVDE

... <<-->> Dobrodošli na Autentik Portal Paraćin kao na dlanu ! <<-->> . ...

 

PU 110. GODINI UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA KOSTADINKA MOMIROVIĆ IZ BULJANA KOD PARAĆINA

 

PARAĆIN – U Buljanu, 8 jula u 2 sata po ponoći umrla je u 110. godini najstarija srpkinja, Kostadinka Momirović. Rođena je 6. marta 1900. , poslednje godine 19. veka, preživela 20. i upokojila se u 21. veku. Baka od tri veka je bila izuzetna osoba vedra duha i bistre pameti do poslednjeg daha. Iako fizički nemoćna njeno interesovanje za sve što se zbiva u kući i van nje plenilo je svakog, pa i brojne novinare koji su je često obilazili. Ovo je poslednja reportaža- intervju koju je Kurir objavio 10. avgusta prošle godine, a koju su radili novinari Nebojša Pešić i moja malenkost.


Većina fotografija napravljena je na rodjendanskim skupovima, a bakin rođendan od stote godine redovno je bio porodično slavlje koje je okupljalo brojne baka Kosine potomke.

Koje, bre, akcije!

Najstarija akcionarka, baba Kosa (108) iz Buljana kod Paraćina, ne veruje mnogo u priču da će država deliti građanima po hiljadu evra
Kurir nedelja, 10. avgust 2008.

Kostadinka Momirović (108) iz sela Buljana primer je kako čovek u svom veku može da živi u nekoliko država - u njenom slučaju šest, a da ne putuje dalje od svog grada - ovde je reč o Paraćinu. Rođena u prvoj godini prošlog veka, baka Kosa je najstarija Srpkinja i buduća najstarija akcionarka, jer joj je delegacija PTT pre više meseci došla na noge da bi se prijavila za besplatne državne akcije. Dolazili, slikali se, i otišli.

- More kak’e, bre, akcije! Će bidnu pare za nji’ tamo na vr’, a za narod ništa. Kažu da treba da čekam. Slomila sam nogu, a onaj iz Niš neće da čeka pare za protezu, nego sam morala da dam odma’. Dolazili mi direktori iz Jagodinu i Beograd sa osam limuzine, doneli mi tortu i buket, a sad me niki ne gleda. Na uši ne čujem, elektriku plaćam, a na oči ne vidim. Da su mi svi koji su dolazili dali po jedan dinar, imala bi pare za ovu čarapu - ljutito će baka Kosa pokazujući protezu koju nosi već mesec i po dana, otkako je imala otvoreni prelom potkolenice.

Inače, najstarija Srpkinja nikada ništa nije tražila niti dobila od države. Pošto joj je rodna kuća u selu Izvor bila spaljena, sa sedamnaest godina se udala za Radivoja koji je tek stigao sa Solunskog fronta. Celog veka je radila kao nadničar.

- Sve sam njive u ovaj kraj premerila sa motiku. Niko mi nije pomagao. Ljudi prodavu njive pa zovu inženjeri da ih premere. Ja im kažem: Nemoj da bacate pare na inženjeri, ja ću vi tačno kažem kol’ka je njiva. Sve sam očuvala od motiku. Čovek mi umro pre dva’jes’ sedam godine, a ja n’ umem d’ umrem - šali se baka Kosa.

Ipak, nije tačno da joj se država nikada nije obraćala. Kada je prebacila stotu godinu, iz Zavoda za penziono i socijalno osiguranje tražili su joj potvrdu da je živa. Valjda nisu verovali da neko može da preturi preko glave čitav vek, pa su posumnjali da familija podiže penziju na ime mrtve babe. Posle višednevnog preganjanja u baka Kosinu kuću došla je službenica mesne zajednice sa svedocima i izdala joj uverenje da je živa. Od tada nesmetano dobija penziju.

Baka Kosa ima oko pedeset potomaka. Živi sa unukom Vladimirom i snajom Milanom koji, uz pomoć ostalih unuka i praunuka, vode računa o njoj. Ali vodi i ona računa o njima. Osim što ukućanima svakog jutra izdaje radne zadatke, ona uvek zna gde se ko od potomaka nalazi i da li ima nekih problema. Raspituje se da li je neka čukununuka bezbedno stigla na more, kako idu studije, da li se neko zaposlio...

- U moj život me jurili Turci, Bugari i Nemci. Sve sam preživela i stalno radila. I sade dok ležim moram da radim. Tražim od snaje da mi donese bob ili pasulj pa ljuskam ovako u krevet. Šta ćeš, mora od nešto da se živi...

MITO ZA LEKARE
Baka Kosa je za svojih sto osam godina veoma retko išla kod lekara, ali je naučila šta je korupcija.
- Jednom odem ja u Paraćin kod doktori. Nije me ništa bolelo, no sam išla zbog mog čoveka da mu dadu lekovi. A oni tamo piju i ruču. Ja ćutim i čekam. Onda mi dojadi. Uzmem ono pečeno pile što sam ponela i upadnem. Oni me pitaju: „Šta ‘oćeš baba?“ a ja kažem: „Donela sam ovo pile da ga pregledaš. Ne znam šta mu je. Neće ni da kljuca ni da pije vodu“...
SPOMEN
Nedavno, prilikom jedne sahrane na seoskom groblju u Buljanu, jedan od gostiju iz Zagreba, videvši Kosin spomenik koji je podignut pre 26 godina, kad joj je suprug umro, i njenu godinu rođenja 1900, prokomentarisao je: -Ovoj babi treba da upišu godinu smrti!
-Treba, prijatelju, ali prvo da nju ili Svevišnjeg da upitamo kadž će da umre!- odgovorio je jedan od Kosinih komšija iz Buljana.

Ove fotografije ne smeju da se umnožavaju, štampaju, preuzimaju ili postavljaju na drugi sajt

Autorska prava zadržana - Milivoje Milence Ilić - Fotoreporter - Paraćin

 


Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar