Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 
 :: Apel građana :: Novi put Nedeljnik
 :: Humana strana :: Opštinski Bilten
 :: Kulturna Dešavanja :: Radio PN Online
 :: Foto album :: Radio Bubamara
 :: Obaveštenja :: Radio Morava
 :: Mapa grada :: RTV Kanal M
 :: Vesti iz grada
 :: Mozgopol - Kolumna  

VAŠ BANER OVDE

... <<-->> Dobrodošli na Autentik Portal Paraćin kao na dlanu ! <<-->> . ...

 

  Arheološka nalazišta i iskopine

 

Na istočnoj periferiji Paraćina, i desnoj obali reke Crnice, 5 km pre njenog ušća u Veliku Moravu, nalazi se arheološki lokalitet poznat kao Motel Slatina. Uprvo na tom mestu se danas ukrštaju autoput Beograd - Niš i put Paraćin - Zaječar.
Na severnim obroncima lokaliteta, u podnožju Karađorđevog brda, još uvek je aktivno jako vrelo pijaće vode. Ovaj lokalitet prvi put je arheološki regstrovan pre Drugog svetskog rata, a sa gradnjom prvog autoputa počela su obimnija arheološka iskopavanja, koja su nakon više deceija obnovljena 1985. godine prilikom gradnje novog autoputa.
Međutim, rezultati ovih istraživanja nisu bili dostojno predstavljeni široj javnosti, a sam lokalitet je posebno poznat po više sukcesivno podizanih naselja vinčanske kulture. Kuće najstarijeg naselja starog oko 7.000 godina bile su koncetrisane duž rečne obale. Kasnije se naselje proširilo ka sever obuhvatajući prostor veći od 20 ha.
 
Pored brojnih tragova ahitekture na ovom lokalitetu, kao i na drugim pomoravskim nalazištima, otkriven je veliki broj antrpopmorfnih figurina, ali i veliki broj primeraka plastike najrazličitijih oblika.
Najmlađi slojevi sa vinčanskim nalazima sadrže intenzivne tagove gorenja i misteriozne površine popločane kamenim oblucima, za koje neki predpostvljaju da su osnove kuća. Na istom tom prostoru, nekoliko hiljada godina kasnije, nastalo je manje naselje iz starijeg gvozdenog doba. Dolaskom rimljana, na ovom mestu je sagrađena jedna od brojnih putnih stanica od koje je otkopana samo jedna kamena zgrada sa nekoliko prostorija.
Nakon hunskog razaranja, život je obnovljen krajem V i u VI veku.
 Dosadašnjim iskopavanjima istražena je površina od oko 1.000 m2, dok se debljina kulturnih slojeva kretala na pojedinim mestima (bliže reci) do 6m. Ipak, ogroman deo lokaliteta je nepovratno oštećen gradnjom autoputa, a poslednjih nekoliko godina po površini lokaliteta počele su se graditi brojne proizvodne hale i privatne kuće, koje prete da u potpunosti unište preostali deo ovog značajnog lokaliteta.
Od 1999. godine, na prostoru Slatine odvijaju se manja arheološka istraživanja Arheološkog instituta iz Beograda i Zavičajnog muzeja Paraćin.
Slatina pripada projektu proučavanja vinčanske kulture na teritoriji Srbije, kao podprojekat Neolit sredjeg Pomoravlja, koji bi pre svega trebalo da obuhvati publikovanje dosadašnjih istraživanja na teritoriji paraćinskog i jagodinskog muzeja. Na lokalitetu Slatina izvode se zaštitna iskopavanja, zbog ugroženosti samog lokaliteta, a publikovanjem dosadašnjih rezultata stvorila bi se baza za neka buduća sistematska istraživanja.
Cilj ovih istraživanja je određivanje gabarita naselja, određivanje sratigrafije i debljine kulturnog sloja u perifernim zonama lokaliteta.
 Iskopavanja su pokazala da je površina vinčanskog naslja bila mnogo veća nego što se do sada mislilo - za više od 150 m po širini lokaliteta. Za sada se ne može potvrditi predpostavka da je najstarije naselje bilo u podnožju brda. Na prostoru koji sad iskopavamo, kulturni sloj se završava na dubini od oko 160 cm i sadrži uglavnom nalaze mlađe vinčanske kulture, a jednim manjim delom i starije faze.
Iskopavanjima 1997. i 2000. godine, na prostoru koji je bliži toku reke Crnice otkriveni su i stariji slojevi vinčanske kulture, sa većim brojem kulturnih slojeva.
 Od nalaza treba izdvojiti desetak figurina koje se uklapaju u standardni repertoar vinčanske antropomorfne plastike, a iz sloja 1 imamo reprezentativne nalaze crnog keramičkog posuđa tankih zidova i uglačane površine, ukrašene kanelurama.
 Ovogodišnjim istraživanjima otkriven je znatan broj kremenih alatki, a za Slatinu je inače karakterističan jako mali broj ovakvih nalaza. Možda su u pitanju uslovi istraživanja, pogotovo 1985. godine, kada se nije obraćala pažnja na ovako sitne nalaze.
Ove godine, u blizini jednog od vatrišta, otkriven je veliki broj kremenih nalaza, pomešanih sa životinjskim kostima i delovima posuda. Paralelno sa iskopavanjima teku pripreme za publikaciju kojom će biti obuhvaćena sva dosadašnja istraživanja. Njeno pojavljivanje se očekuje 2003. godine, kada u potpunosti bude analiziran arheološki materjali sa novih iskopavanja.
Od 1985. godine na Slatini je otkriveno oko 200 primeraka vinčanske antropomorfne i zoomorfne plastike. Očigledno je da se tu nešto dešavalo i da postoji neka priča za sebe, pogotovo kada je u pitanju srednje Pomoravlje. Ovde treba voditi računa o uslovima nalaza.
Ovogodišnja iskopavanja su pokazala da su se figurine nalazile u slojevima sa odbačenom i slomljenom keramikom, znači ne na nekom posebnom mestu ili u posebnom okruženju, tako da se može reći da se radi o odbačenim fiigurinama, posebno što su fragmentovane i pretežno bez glave.
Lokalitet Slatina je zanimljiv po tome što je jedan od retkih lokaliteta za koje su pojedini autori tvrdili da nastanku vinčanskog naselja neposreno predhodi naselje sa zemunicama starčevačke kulture.

Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar