Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 
 :: Apel građana :: Novi put Nedeljnik
 :: Humana strana :: Opštinski Bilten
 :: Kulturna Dešavanja :: Radio PN Online
 :: Foto album :: Radio Bubamara
 :: Obaveštenja :: Radio Morava
 :: Mapa grada :: RTV Kanal M
 :: Vesti iz grada
 :: Mozgopol - Kolumna  

VAŠ BANER OVDE

... <<-->> Dobrodošli na Autentik Portal Paraćin kao na dlanu ! <<-->> . ...

 

KLIMA

 

   Paraćinska oblast ima odlike umereno kontinentalne klime sa hladnim zimama i toplim letima između kojih su prelazna godišnja doba svežije jeseni i vlažnija proleća, uz manja odstupanja, dok se u proleće snažnije osećaju toplija strujanja sa juga utičući na brže topljenje snega, na porast vodostaja i brži rast vegetacije. Grad pripada pomoravskom regionu koji karakteriše prosečnom dužinom vegetacionog perioda 200-220 dana, sumom aktivnih temperatura od 3 400 - 3 800 stepena Celzijusa i nepovoljnim količinama padavina ( 600 - 750 mm ) usled čega je deficit vegetacionih padavina znatan    (250 - 300 mm ).

Srednja godišnja temperatura iznosi 11,2-11,7oC. Srednje mesečne temperature vazduha se kreću od -0,8oC u januaru do 22,2oC u julu. Takav raspopred temperature je uslovljen prodorom hladnih vazdušnih masa sa severa i toplih sa juga. Srednje mesečne temperature premašuju još u martu 10o C i zadržavaju se iznad te vrednosti sve do novembra. Ukupna godišnja suma osunčavanja iznosi 2.068 časova, od toga na period od marta do oktobra otpada 1.759 časova ili 85% od godišnje sume, što ovo područje svrstava u oblast umerene oblačnosti. U januaru je najmanje učešće sunčanih časova (65), a najveće u julu (306).

        Suše u vegetacionom periodu su jako česta pojava . U zavisnosti od njihovog inteziteta, vremena pojavljivanja, čestine, zavise prinosi poljoprivrednih kultura. Stepen sušnosti moze se odrediti pomoću kišnog faktora. Padavine u proseku iznose 619 mm. Srednje mesečne sume su najveće u maju (83 mm), a najmanje u februaru (35 mm). Najviše atmosferskog taloga dobijaju prolećni i letnji meseci sa 344 mm ili 56% od ukupne godišnje količine. Vrednost kišnog faktora u našem podneblju su najveće u hladnom periodu godine , dok u vegetacionom periodu kada su padavine najpotrebnije biljkama, njegova vrednost je manja. Po godišnjim dobima vrednost kišnog faktora je najveća zimi, zatim u proleće i jesen a najmanja u leto.  Vrednost mesečnog kišnog faktora za tridesetogodišnji prosek za Paraćin pokazuje da se tri meseca mogu označiti sušnim ( jul, avgust i septemabar), dva semiaridnim (oktobar i april), četiri humidnim (novembar, decembar, februar i mart ) i jedan perihumidni ( januar ).

        Vetrovi su jedan od važnijih elemenata lokalne klime. Vetrovi nastaju kao posledica različitog vazdušnog pritiska u amtosferi, pa vazduh struji od barometarskog maksimuma ka barometarskom minimumu. Vetrovi u Paraćinu su određeni uglavnom širom vremenskom situacijom, tj. položajem i kretanjem ciklona i anticiklona, zatim glavnim crtama reljefa kao i zagrevanjem i hlađenjem tla. Vetrovi se javljaju kao stalni kada i prouzrokuju lokalne vremenske nepogode, ili kao povremeni ako ih stvaraju prodori vazduha iz susednih oblasti. Inače, vrlo su značajan faktor jer utiču na klimatske promene izazivajući razlike u temperaturi, donoseći padavine ili sušu. Međutim, kako Paraćinski region odlikuje period tišina sa 60,4%, a period vetrova sa 39,6%, oni malo pomažu u provetravanju kotline od zagađenog vazduha i u rasterivanju magle, pa i na manifestovanju drugih pojava.
Najučestalije duva severo-zapadni vetar sa osobinom da donosi glavne količine padavina pod uticajem vazdušnih struja sa Atlanskog okeana i Jadranskog mora. Drugi po učestalosti je jugo-istočni vetar-košava koji stiže preko doline Crnice i kreće se nizvodno sve do Bagrdanskog tesnaca. Tokom proleća i leta duva kao suv i dosta topao vetar sa kojim retko stižu padavine čak i u toku zime, mada donosi suv sneg i gradi visoke smetove izazivajući povećan osećaj hladnoće.
Treći po značaju je hladni severac.

Iako je učestanost vetra velika, naročito u ovom području on je male brzine. Prema podacima za Paraćin u periodu 1983-1990., srednja brzina vetra iznosi 1,1 m/s. U januaru je najjači vetar severozapadnog smera 1,7 m/s, a najslabiji severoistočni 0,4 m/s. U julu jačina vetra više dolazi do izražaja - najjači je severozapadni sa 2,2 m/s, a najslabiji južni sa 0.4 m/s. U julu se istočni vetar ili košava ne javlja. Iako su u proučavanom području zastupljeni pretežno vetrovi slabe jačine, povremeno se javljaju jaki i olujni vetrovi.

        Prosečan broj dana sa maglom u tridesetogodišnjem periodu kreće se od 31 dana u Paraćinu. Magla se javlja u svim mesecima, najčešće u januaru ( 5,6 ) zatim oktobru i novembru ( po 5,4 ), i u decembru ( 5,3 dana ). U vegetacionom periodu magla je zastupljena sa 4,4 dana oko 2,2 % od ukupnog broja dana u njemu. Magla, kao i oblaci, za vreme vegetacije sprečava noćnu radijaciju a time ublažava pozne prolećne i rane jesenje mrazeve. S' druge strane, magla smanjuje svetlosni i toplotni uticaj Sunca na biljke, što naročito nepovoljno deluje na šljive i vinograde.

        U Paraćinu grad se javlja prosečno 1,3 dana godišnje. Padanje grada karakteristično je za tople letnje mesece, najčešće u junu - prosečno 0,4 dana. U periodu 1961-1990., najveći broj dana sa gradom bio je 1986 ( 13 ) i 1988 ( 7 ).  Ekstremne godine sa gradom nisu česte.  Štetnost grada zavisi od veličine zrna, gustine i dužine padanja. Grad tokom leta predstavlja opasnost za poljoprivredne kulture, naročito voće, povrće i vinograde. On prouzrokuje mehaničko oštećenje biljaka što znatno smanjuje njihov kvalitet i prinos. Biljke oštećene gradom su manje otporne prema raznim bolestima.

Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar