:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za FRENCH BOX shop (Originalna francuska kozmetika) u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 
 :: Apel građana :: Novi put Nedeljnik
 :: Humana strana :: Opštinski Bilten
 :: Kulturna Dešavanja :: Radio PN Online
 :: Foto album :: Radio Bubamara
 :: Obaveštenja :: Radio Morava
 :: Mapa grada :: RTV Kanal M
 :: Vesti iz grada
 :: Mozgopol - Kolumna  

VAŠ BANER OVDE

10 000 Pregleda Dnevno !!!

064/13-09-129

... <<-->> Dobrodošli na Autentik Portal Paraćin kao na dlanu ! <<-->> . ...

 

KLIMA

 

   Paraćinska oblast ima odlike umereno kontinentalne klime sa hladnim zimama i toplim letima između kojih su prelazna godišnja doba svežije jeseni i vlažnija proleća, uz manja odstupanja, dok se u proleće snažnije osećaju toplija strujanja sa juga utičući na brže topljenje snega, na porast vodostaja i brži rast vegetacije. Grad pripada pomoravskom regionu koji karakteriše prosečnom dužinom vegetacionog perioda 200-220 dana, sumom aktivnih temperatura od 3 400 - 3 800 stepena Celzijusa i nepovoljnim količinama padavina ( 600 - 750 mm ) usled čega je deficit vegetacionih padavina znatan    (250 - 300 mm ).

Srednja godišnja temperatura iznosi 11,2-11,7oC. Srednje mesečne temperature vazduha se kreću od -0,8oC u januaru do 22,2oC u julu. Takav raspopred temperature je uslovljen prodorom hladnih vazdušnih masa sa severa i toplih sa juga. Srednje mesečne temperature premašuju još u martu 10o C i zadržavaju se iznad te vrednosti sve do novembra. Ukupna godišnja suma osunčavanja iznosi 2.068 časova, od toga na period od marta do oktobra otpada 1.759 časova ili 85% od godišnje sume, što ovo područje svrstava u oblast umerene oblačnosti. U januaru je najmanje učešće sunčanih časova (65), a najveće u julu (306).

        Suše u vegetacionom periodu su jako česta pojava . U zavisnosti od njihovog inteziteta, vremena pojavljivanja, čestine, zavise prinosi poljoprivrednih kultura. Stepen sušnosti moze se odrediti pomoću kišnog faktora. Padavine u proseku iznose 619 mm. Srednje mesečne sume su najveće u maju (83 mm), a najmanje u februaru (35 mm). Najviše atmosferskog taloga dobijaju prolećni i letnji meseci sa 344 mm ili 56% od ukupne godišnje količine. Vrednost kišnog faktora u našem podneblju su najveće u hladnom periodu godine , dok u vegetacionom periodu kada su padavine najpotrebnije biljkama, njegova vrednost je manja. Po godišnjim dobima vrednost kišnog faktora je najveća zimi, zatim u proleće i jesen a najmanja u leto.  Vrednost mesečnog kišnog faktora za tridesetogodišnji prosek za Paraćin pokazuje da se tri meseca mogu označiti sušnim ( jul, avgust i septemabar), dva semiaridnim (oktobar i april), četiri humidnim (novembar, decembar, februar i mart ) i jedan perihumidni ( januar ).

        Vetrovi su jedan od važnijih elemenata lokalne klime. Vetrovi nastaju kao posledica različitog vazdušnog pritiska u amtosferi, pa vazduh struji od barometarskog maksimuma ka barometarskom minimumu. Vetrovi u Paraćinu su određeni uglavnom širom vremenskom situacijom, tj. položajem i kretanjem ciklona i anticiklona, zatim glavnim crtama reljefa kao i zagrevanjem i hlađenjem tla. Vetrovi se javljaju kao stalni kada i prouzrokuju lokalne vremenske nepogode, ili kao povremeni ako ih stvaraju prodori vazduha iz susednih oblasti. Inače, vrlo su značajan faktor jer utiču na klimatske promene izazivajući razlike u temperaturi, donoseći padavine ili sušu. Međutim, kako Paraćinski region odlikuje period tišina sa 60,4%, a period vetrova sa 39,6%, oni malo pomažu u provetravanju kotline od zagađenog vazduha i u rasterivanju magle, pa i na manifestovanju drugih pojava.
Najučestalije duva severo-zapadni vetar sa osobinom da donosi glavne količine padavina pod uticajem vazdušnih struja sa Atlanskog okeana i Jadranskog mora. Drugi po učestalosti je jugo-istočni vetar-košava koji stiže preko doline Crnice i kreće se nizvodno sve do Bagrdanskog tesnaca. Tokom proleća i leta duva kao suv i dosta topao vetar sa kojim retko stižu padavine čak i u toku zime, mada donosi suv sneg i gradi visoke smetove izazivajući povećan osećaj hladnoće.
Treći po značaju je hladni severac.

Iako je učestanost vetra velika, naročito u ovom području on je male brzine. Prema podacima za Paraćin u periodu 1983-1990., srednja brzina vetra iznosi 1,1 m/s. U januaru je najjači vetar severozapadnog smera 1,7 m/s, a najslabiji severoistočni 0,4 m/s. U julu jačina vetra više dolazi do izražaja - najjači je severozapadni sa 2,2 m/s, a najslabiji južni sa 0.4 m/s. U julu se istočni vetar ili košava ne javlja. Iako su u proučavanom području zastupljeni pretežno vetrovi slabe jačine, povremeno se javljaju jaki i olujni vetrovi.

        Prosečan broj dana sa maglom u tridesetogodišnjem periodu kreće se od 31 dana u Paraćinu. Magla se javlja u svim mesecima, najčešće u januaru ( 5,6 ) zatim oktobru i novembru ( po 5,4 ), i u decembru ( 5,3 dana ). U vegetacionom periodu magla je zastupljena sa 4,4 dana oko 2,2 % od ukupnog broja dana u njemu. Magla, kao i oblaci, za vreme vegetacije sprečava noćnu radijaciju a time ublažava pozne prolećne i rane jesenje mrazeve. S' druge strane, magla smanjuje svetlosni i toplotni uticaj Sunca na biljke, što naročito nepovoljno deluje na šljive i vinograde.

        U Paraćinu grad se javlja prosečno 1,3 dana godišnje. Padanje grada karakteristično je za tople letnje mesece, najčešće u junu - prosečno 0,4 dana. U periodu 1961-1990., najveći broj dana sa gradom bio je 1986 ( 13 ) i 1988 ( 7 ).  Ekstremne godine sa gradom nisu česte.  Štetnost grada zavisi od veličine zrna, gustine i dužine padanja. Grad tokom leta predstavlja opasnost za poljoprivredne kulture, naročito voće, povrće i vinograde. On prouzrokuje mehaničko oštećenje biljaka što znatno smanjuje njihov kvalitet i prinos. Biljke oštećene gradom su manje otporne prema raznim bolestima.

Originalna Francuska Kozmetika Online Shop Jagodina Srbija
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.sudskitumac-srbija.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxfordturist.rs/
http://www.generalworks.rs/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/

http://www.graciamedika.com/
http://www.selidbebeogradprevoz.com/
https://www.felixtravel.rs/
http://www.falcon.rs/
http://www.mezokokteli.com/
http://www.drminic.com/
https://www.etaturs.rs/

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene