Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 
 :: Apel građana :: Novi put Nedeljnik
 :: Humana strana :: Opštinski Bilten
 :: Kulturna Dešavanja :: Radio PN Online
 :: Foto album :: Radio Bubamara
 :: Obaveštenja :: Radio Morava
 :: Mapa grada :: RTV Kanal M
 :: Vesti iz grada
 :: Mozgopol - Kolumna  

VAŠ BANER OVDE

... <<-->> Dobrodošli na Autentik Portal Paraćin kao na dlanu ! <<-->> . ...

 

Reka Grza

 

Nigde takve prirode i tišine nećete sresti kao u podnožju Južnog Kučaja, pored rečice Grze. Ovaj kraj je prepoznatljiv po izuzetnoj klimi i čistom vazduhu tako da mnogi turisti se vraćaju ovoj zelenoj oazi.
Zlatno zelene boje pronaćićete na dvadesetom kilometru od grada Paraćina na putu  prema Zaječaru.
Da bi došli u ovo izletište do vrela  Grze proći ćemo glavnim putem za Istočnu Srbiju prema Čestobrodici  kroz tri tunela. Sa desne strane puta je klisura reke. Sve se zeleni pa kada se zagledate u vodu  kao da  po  površini svetlucaju mali zlatnici.
Pre nego skrenemo na izletište posetićemo na sedamnaestom kilometru od Paraćina selo Izvor. Ovo selo je poznato jer se ovde nalazi manastir Sveta Petka Izvorska. Skrećemo ka brdu, poslednjem ogranku planine

Južnog Kučaja gde se nalazi manastir koji potiče iz 13 veka. Nedaleko od crkve i konaka je životna rečica Grza.

Osvaja nas manastirska tišina i  čista i dobra reč monahinja Irine i Agnije. Mnogo ljudi  dolazi da se pomoli sveta Petki.

Po slabim izvorima i sačuvanom predanju, crkva manastira Sv.Petke mogla bi biti i zadužbina kralja Milutina podignuta između 1271.- 1321. godine.
Ali manastir je, po svemu izgleda, zadužbina Musića Stevana, sestrića knez Lazara. Godine 1389. pobožna knjeginja Milica putovala je u Carigrad da izmoli od  zeta Bajazita  da joj da mošti prepodobne  Petke Paraskeve  da iz Vidina prenese u Srbiju. Nema sumnje da su svete mošti prilikom prenosa bile duže položene  u manastiru u selu Izvoru.

Manastir Sveta Petka izvorska ima ustvari dve crkve, jednu uz drugu i pod istim krovom, nastale u dva različita vremena i pod različitim okolnostima. Crkva je zidana u srpsko vizantijskom stilu, sa prostranim naosom i oltarom, sa dva osmostrana kubeta u svodu.
Nesumnjivo je da je ikonostas crkve manastiira Sv.Petke Izvorske izuzetno i retko umetničko delo, svakako staro koliko i crkva. Međutim živopis u crkvi ovog manastira Svete Petke je dragocen i po tome što su  u njemu dati likovi svih srpskih arhiepiskopa do polovine prošlog veka.

Mati Agnija nam govori o ljudima koji su se izlečili lekovitom vodom sa izvora Sveta Petke.
U konaku ovog manastira od 1942. pa do 1945. godine boravila su izbeglička deca o kojima su se brinule monahinje. Sada one  brinu o ženskoj deci koja su zbog bolesti ometena u razvoju. Sagrađen je stacionar za decu sa specijalnim potrebama uz sam konak. Monahinje duboko saosećaju tešku sudbinu i položaj ove dece i požrtvovano ih neguju. Trenutno u manastiru ima 33 monahinja.
Mati Irina nas ispraća i blagosilja. Umivam se lekovitom vodom za slabovide i šetam pored rečice Grze.

Otkrivam nove zapise iz prošlosti. A tu, na samoj reci, nedaleko od manastira nalazi se stari mlin. Kažu meštani da još radi.
Nismo imali sreće da pronađemo vodeničara.

Nastavljamo put  jer nas izletište Grza mami svojim zlatno zelenim tajnama. Atraktivnost vrela Grze nikog ne ostavlja ravnodušnim a i dva veštačaka jezera, pogotovu ribolovce.
Posle petnaestak minuta vožnje našli smo se na prvom kilometru izletišta kod donjeg doma.
Nastavili smo vožnju prema izvoru rečice još samo tri kilometra razgledajući uz put listopadnu šumu. Put je malo odronjen pa je i vožnja bila sporija.

Sa desne i leve strane ugnjezile su se vikendice sa malim bajkovitim prozorima. Poneki izletnik nam je mahao u znak dobrodošlice. I, tu smo.
Tada smo ugledali nekoliko pecaroša na prvom jezeru. Hvatali su pastrmku po režimu «uhvati i pusti».
Imali smo sreću da pratimo takmičenje i to Savezno u sportskom ribolovu u organizaciji ribolovačkog društva « Posejdon» iz Paraćina i zaljubljenika ove prirode, Darka Babića. Oaza za pecaroše je najposećenija od 20. marta do 15. septembra. Naime, u jezerima i reci se vrši poribljavanje potočne i kalifornijske pastrmke. Pravi mušičarski biser Istočne Srbije.

U planinarskom domu proglašavaju pobednika prvog dela Saveznog takmičenja. Pobednik je Oliver iz Niša koji je ulovio 475 santimetara ribe. Jedan santimetar se računa kao jedan poen. Oliver je ulovio više od četiri i po kilograma ribe.

Na terasi planinarskog doma očekuje se dolazak planinara da podele radost sa pecarošima. Kuvarica planinarskog doma otkriva nam tajnu kuvanja specijaliteta  «pasulj sa Grze». Domaćin ove kuće, Stanojlo kaže da ima 64 ležaja i da je zimi puno gostiju. Planira se da na ovom izletištu  budu urađene i ski staze.
Nedaleko je i vrelo Grze. Voda izvire u velikim mlazevima kao na slapovima. Sve izgleda kao trepavica cvet koji na vodenom kapku treperi. Veličanstvena Grza u zelenom ramu! Praznik za oči i dušu.
No, kako je šuma oko izvorišta  promenila boju opominjući nas na kišu vratili smo se do hotela «Koliba». Naravno ova kuća je poznata po specijalitetu «pastrmka na žaru». Tu na obroncima Južnog Kučaja na 450 metara nadmorske visine uživali smo u domaćem siru i vinu.

U susednoj kući gde je dečje odmaralište «Bambi» boravila su deca iz osnovnih škola. Avgusta meseca dolaze i učesnici đačke likovne kolonije.
Ali tu su i stariji umetnici koji u letnjim mesecima nalaze inspiraciju u bojama iz prirode.
Za svakog po nešto. Ali i za one koji vole da beru pečurke.

Ovde možete videti i životinje: veverice, zečeve, puhove, lisice i  srne. Čak u gustoj Kučajskoj šumi na većoj nadmorskoj visini i vuka. Do skoro je Kučaj bio meka za lov ali sada je proglašen rezervatom.
Dok ćaskamo sa kuvarom iz hotela «Koliba» o spremanju pastrmke, ne uspevamo da saznamo tajnu recepta koji znaju samo meštani Grze. Ali jedno smo saznali:  Potrebno je najmanje sedam dana udisati i  osluškivati Grzu a onda će se  sve tajne same otvoriti pa i tajna veštine spremanja pastrmke... Treba pratiti tok reke.
..

 

 


Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar