Sport - Paracin

PARAĆINSKI  SPORT

PARAĆINSKA  STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA

Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Paraćinu
Sport - Paracin
::
POČETNA
::
::
A. FUDBAL
::
KOŠARKA
::
ODBOJKA
::
RUKOMET
::
::
STONI-TENIS
::
BOKS
::
KARATE
::
ĐŽUDO
:: GIMNASTIKA
::
KARTING
:: KATORI KENDO
::
::
VATERPOLO
::
ATLETIKA
::
KIK BOKS
::
AIKIDO
::
STRELJAŠTVO
::
KUGLANJE
::
AERO-KLUB
::
SPORTSKI PLES
::
PAINT BALL
::
RONIOCI
::
SRPSKI ŠAH
::
::
JOGA
 
::
::
::
UKUPNO: 8516

DANAS: 10

JUČE: 9

Ritmička Gimnastika

Paraćin

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ГИМНАСТИЧКОГ КЛУБА ПАРАЋИН ЗА 2008.ГОДИНУ

 

Делатност гимнастичког клуба у 2008. години

Гимнастички клуб Параћин је ванстраначка и спортска организација основана ради обављања спортских активности чланова у области гимнастичког спорта(ритмичке и спортске гимнастике).Клуб је непрофитна организација која обавља циљеве и задатке од заједничког интереса за спорт у општини и од користи за његове чланове.Своју активност клуб обавља на територији општине Параћин,Државе Србије,као и на међународном нивоу.
Клуб је члан Гимнастичког савеза Србије,а има и свог представника у управном одбору Гимнастичког савеза југоисточне Србије. Клуб је такође члан Савеза Србије за ритмичку гимнастику и такође има свог представника у управном одбору Савеза.
Клуб је правно лице са правима,обавезама и одговорностима утврђеним законом и Статутом.
Стручни рад у клубу обављају спортски стручњаци у складу са Законом о спорту и правилима Клуба и надлежног гранског савеза.


Клуб:
Заступа заједничке интересе чланова клуба пред градским,републичким и државним спортским организацијама,
Обезбеђује услове за рад како рекреативног тако и врхунаског спорта у спортским гранама које негује.


Предузима одговарајуће активности ради унапређења и омасовљавања спорта и упознавања својих чланова са међународним искуствима у области гимнастичког спорта,
Организује и пружа помоћ својим члановима у унапређењу њиховог рада,
Подстиче рад својих чланова додељивањем награда и признања за изузетне спортске резултате и за допринос развоју и унапређењу гимнастичког спорта,
Учествује у изградњи,одржавању и у управљању спортским објекатима који су потребни клубу,
Издаје публикације о спортским и другим активностима клуба.

Клуб је спортска организација која се бави искључиво спортским активностим,промоцијом и развојем спорта.Посебна пажња посвећена је предшколској деци,школској деци и омладини.
Основни циљеви и задаци клуба су:
Организовано бављење гимнастичким спортом,
Омасовлење, популаризација и развој спорта,
Сарадња са другим спортским организацијама ради остваривања заједничких интереса.

Клуб ће својим активностима подстицати бављење спортом у функцији побољшавања здравља,едукације,развоја личности и социјализације свих слојева становништва оба пола.

Активности у извештајном периоду
Гимнастички клуб Параћин у 2оо8. години упоредо ради у две секције: секција за спортску гимнастику и секција за ритмичку гимнастику и у овој години у обе секције раде пет (5) тренера:Наташа Аврамовић, Марија Ђорђевић ,Биљана Ђукић,Матић Бојана и Димитријевић Драгана. Клуб броји у претходном периоду од 50-60 чланова, деце узраста од предшколског до средњешколског .Клуб у 2008. години наставља и са секцијом гимнастике у вртићима у којима раде тренери Бојана Матић и Драгана Димитријевић.
Рад у секцијама спортске и ритмичке гимнастике извођен је на нивоу обавезног школског спорта и на А и Б нивоу републичког спорта.
Акценат је био нарочито на стварњу базе за општу физичку припремљеност.
Тренинзи су извођени у три школе:ОШ Стеван Јаковљевић, ОШ Ђура Јакшић и Гимназија Параћин, уз сарадњу са предшколском установом Бамби.Сарадња са вртићима и основним школама одвијала се и кроз пружање стручне помоћи у спремању школских и годишњих приредби, као и пратећих манифестација.За тренинге девојчица,нарочито напредних категорија по потреби тренинзи су рађени и у сарадњи са Фитнес клубом Лили и клубом Ритам из Београда.
На локалном нивоу чланови клуба узели су учешће на многобројним манифестацијама у организацији Општине Параћин и Спортског Савеза Параћин,од којих је најмасовнија била свакако Спортско лето 2008. тј. Вече ритмике, отварање Спортског лета,отварање ребупличког првенства у кошарци у оквиру школског спорта.У оквиру спортске зиме по први пут је изведена новогодишња приредба у Градском позоришту Параћин на којој је учествовало 60 девојчица.
Такмичарски програм у извештајном периоду:

Организовање општинског и отвореног окружног такмичења у спортској гимнастици у оквиру такмичења Савеза за школски спорт и олимпијско васпитање,
Учествовање чланова клуба у свим категоријама на међуокружном такмичењу у спортској гимнастици у организацији Савеза за школски спорт и олимпијско васпитање,
Организација клупског такмичења у ритмичкој гимнастици,
Учешће на међународном турниру Суада у Сарајеву(18.-19. 04.) .У индивидуалном програму наступиле су Матић Маша која је заууела 8. место и Марјановић Софија која је наступила ван конкуренције.


Турнир у масовним,групним вежбама, Наис куп у Нишу 20.04. Предшколска категорија-3.место,категорија од 1.-4. разреда 1. место и категорија од 5.-8. разреда 1. место.
Пролећни пријатељсски сусрет клубова,Београд 4.05. и веома успешно учешће Матић Маше,Марјановић Софије, Коцић Анђеле,Анђелић МАрине и Милојевић Марије
Отворено пренство Београда, Београд 04.05. Млађа пионирка Матић Маша 10.место,пионирка МАрјановић Софија 5. место, кадеткиња Коцић Анђела 10.место и кадеткиња Анђелић Марина 9. место.


Републичко првенство у Школама ритмике,Београд 1.06.Предшколска категорија 7. место,категорија 1.-4.разреда 6. место, категорија 5.-6. разреда 6. место и категорија 7.-8. разреда 5. место.
Учешће чланица гимнастичког клуба на ревији у Младеновцу Пролеће у нама,08.06. клуба МИС из Младеновца.

Традиционално учешће ритмичрки на Међународној гимнастичкој ревији Ритам Београду 15.06. и запажен наступ у конкуренцији 800 учесника,

Међународни турнир у Високом ( БИХ) ,10.-11.10,Матић Маша 4.место, Марјановић Софија 4. место,Коцић Анђела 8.место и Анђелић Марина 5. место.
учешће на интернационалном клупском турниру Ритам куп 18.-19.10. у Београду где су узели учешће клубови из: Белгије,Белорусије,Бугарске,Украјине,Хрватске,Шпаније,Мађарске,Чешке, Русије, Словеније и Србије.Матић Маша 12. место. Кадеткиње Анђелић Марина и КОцић Анђела постижу један од највећих успеха клуба улазак у финале вијачом и 4. и 6. место.
Учешће на Тим купу за најмлађе категорије,30.11.,Београд:Матић Маша 6. место, Марјановић Софија 5. и дебитантски наступ Ђукић Ање2004.гоодиште у конкуренцији 2001. годишта и одлично 6. место место у конкуренцији 8 клубова. Групна вежба у категорији 1. и 2. разреда 4. место.
Првенство Србије, 6.-7.12.,Београд -индивидуалне вежбе .Категорија најмлађих пионирки Матић Маша 11. место, категорија пионирки Марјановић Софија 5. место, категорија кадеткинја Анђелић МАрина 11.место и Коцић Анђела 9. место.
Клуб Ритмикс из Новог Сада 21.12. организује Ритмикс куп у групним вежбама где гимнастичарке нашег клуба у предшколској категорији освајају 1. место, категорија од 1.-4. разреда -1. место и категорија од 5.-8. места 2. место.


Међуклупска сарадња :
Реализација програмских задатака у облику тренажних програма,
Учешће на позивним турнирима
Посета тренинзима за такмичарске селекције
Селекција талената и увођење у такмичарске кореографије
Заједничке припреме на Копаонику од 03.-10.08. са још 6 клубова из Србије где је рађена кондициона припрема и техника рада реквизитима
Стручна усавршавања:
Учешће на судијском семинару ритмичке гимнастике,Београд,13. и 14. 06.
Учешће на међународној научној конференцији ,4. и 5.. 12. у Београду
Округли сто ,Београд 16.06.


Оцена успешности рада у извештајном периоду као и уочени проблеми у раду


Најбољи показатељ успешности Гимнастичког клуба је свакако све већи број чланова узраста од предшколског до средњешколског и све веће интересовање и родитеља и деце која се укључују у гимнастички спорт.Клуб због своје специфичности и дужине припреме такмичара тек је 2006. и 2007..године узео масовније учешће на такмичењима на државном нивоу ,а у 2008. клуб добиј авећ многобројне поѕивне за међународне турнире на којима и узима учешће у складу са својим могућностима.Ритмичка секција укључена је у рад Школа ритмике на државном нивоу, индивидуалних такничења Б нивоа и имала учеснике на међународној ревији у Београду као и своје представнике на гимнастичким турнирима на међународном нивоу.Велики потенцијал постоји међу децом у клубу ,што доказују и речи наше најуспешније ритмичарке у бившој Југославији, Милене Рељин Татић,да Параћин не треба да брине за будућност овог спорта.Још увек се ради на омасовљавању како би кроз све већи број деце могли да урадимо филтрацију и такмичарску селекцију.Нарочито је порасла заинтересованост после летњих приредби у оквиру Спортског лета као Вечери ритмике ,где су девојчице овог клуба показале сву лепоту овог спорта сваки пут са компликованијим и маштовитијим кореографијама.


План и програм рада за 2008.годину је у потпуности спроведен, а у појединим активностима и премашен(ритмичка гимнастика), Да би се план и програм рада у овој мери испунио свакако је највећим делом заслужан Спортски савез Параћин који је у сваком тренутку имао велико разумевање за потребе Гимнстичког клуба. Не смемо заборавити ни велико разумевање родитеља који улажу свој максимум да би максимално помогли рад клуба и опремљеност деце опремом и реквизитима који су неопходни у овом спорту.


Мерљиви резултати о успешности рада су свакако и све веће интересовање свих медија за рад клуба и њихово правовремено информисање о свим спортским активностима у којима клуб узима учешће.
Проблеми у раду клуба јављали су се због недостатка финансијских средстава, јер међународни турнири захтевају најпре бољу опремљеност а такође и много већа финансијска средства како за путне трошкове тако и за сам смештај и боравак.Делимично проблеми се јављају и у недостатку простора јер је вели кброј почетних селекција које захтевају свакако одвојени рад од других категорија. Са друге стране такмичарске категорије захтевају много дуже,временски тренинге па и стога имамо проблем са простором и терминима.Ради се са справама које су затечене у салама школа и које су у веома лошем стању тако да је њихово обнављање у наредним годинама неминовно. Такође треба бацити акценат на набавку спортских подлога које су неопходне ради безбедности деце првенствено а које су изузетно скупе да би клуб могао набавити из редовних средстава.
И сва истраживања која је радио Факултет спорта и физичког васпитања Београд показала су да су спортска и ритмичка гимнастика у самом врху интересовања за изборну активност код ученица основних и средњих школа,што је прави показатељ колико треба обрадити пажњу на овај спорт и улагати у њега.

Васпитни, естетски и сазнајни циљеви и задаци

Свакако када говоримо о спорту уопште,а нарочито када је реч о гимнстичком спорту као базичном не можемо да заобиђемо најважнију чињеницу колико има позитиван допринос како на физичко , тако и на психофизичко здравље деце која се њиме баве.Једноставно то је ефикасно средство за очување и унапређење здравља.Посебна пажња се посвећује женској популацији у овом спорту где се постиже огроман напредак у емоционалном здрављу(самопоштовање,формирање позитивног става према себи,стабилног идентитета,интегративних својства личности,наглашенији развој оних својстава личности које се сматрају индикаторима здравије личности жена).
Овакво учешће у спорту доноси радост,осећање солидарности,наводи на дружење,гради комплетне личности са здравим приступом животним проблемима,што је свакако од


немерљивог значаја за нашу локалну заједницу.Треба да схватимо да је то привилегија да делимо живот са здравим генерацијама.Зато је то и наша обавеза да спорт буде саставни део живота сваке девојчице и дечака.Наши најмлађи суграђани већ су показали да имају довољно енергије и жеље да се укључе у све позитивне токове друштвене средине.
Треба искористити професионалну улогу спортских и просветних радника и њихову компетентност на утицај читавих генерација деце.Тако ће се сигурно усвојити добри и нови модели понашања и успех ће бити загарантован,само у томе свакако треба истрајати.
Нека деца буду носиоци ширења хуманих идеја о месту и улози спорта у савременоим условима живота.

За Гимнастички клуб Параћин
Председник,
Војкан Ристић

 

Sport - Paraćin

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'