Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 
 :: Apel građana :: Novi put Nedeljnik
 :: Humana strana :: Opštinski Bilten
 :: Kulturna Dešavanja :: Radio PN Online
 :: Foto album :: Radio Bubamara
 :: Obaveštenja :: Radio Morava
 :: Mapa grada :: RTV Kanal M
 :: Vesti iz grada
 :: Mozgopol - Kolumna  

VAŠ BANER OVDE

... <<-->> Dobrodošli na Autentik Portal Paraćin kao na dlanu ! <<-->> . ...

 

VODE

 

Grad Paraćin snabdeva se već skoro 40 godina zajedno sa Ćuprijom vodom iz izvora “Sveta Petka”, koji se nalazi u selu Izvor, na oko 16 km istočno od Paraćina. Vrelo je uzlaznog tipa i drenira najveći deo Samanjca. Sistem za snabdevanje vodom sastoji se iz kaptažne građevine na vrelu, cevovoda od kaptaže do rezervoara, rezervoara na Karađorđevom brdu  i cevovoda od rezervoara do Paraćina, odnosno Ćuprije. Glavni cevovod kaptaže “Sveta Petka” do rezervoara na Karađorđevom brdu izveden je od  azbest-cementnih cevi prečnika 450 mm, dužine 15.700 m. Svojim hidrouličnim karakteristikama  cevovod može da propusti maksimalnu količinu od oko 180-200 l/s vode.Trasa cevovoda je izuzetno nepristupačna i nepovoljna, sa dosta vertikalnih preloma, što je uslovilo izgradnju velikog broja šahtova za vazdušne ventile i ispuste. Rezervoar na Karađorđevom brdu ima osnovnu funkciju dnevno izravnavanje voda doteklih sa izvora “Sv.Petka” za potrebe snabdevanja vodom Paraćina i Ćuprije. Dno rezervoara je na koti 190,00 mnm. Zapremina rezervoara iznosi 3.000m3. Rezervoar ima dve pravougaone komore jednake po zapremini.

Od rezervoara na Karađorđevom brdu do Ćuprije izgrađen je cevovod 400 mm, a od rezervoara do Paraćina cevovod prečnika 350 mm. Za potrebe snabdevanja vodom Paraćina u periodu malih izdašnosti izvora “Sveta Petka”koristi duboke bunare raspoređene u siroj okolini grada.

Trenutno Paraćin raspolaže sa 70l/s iz cevnih bunara. Krupnija  industrija Paraćina za svoje potrebe koristi vodu iz sopstvenih izvorišta. Najznaćajnije izvorište je izvorište Fabrike stakla – “Vrbak” koje zahvata vode aluvijalne izdani. Međutim, zbog stalnog prostora potreba u vodi i istovremeno, ograničenog kapaciteta  korisnih vrela i bunara, posebno u sušnim periodima, poslednjih godina na području vidno je izražen problem nedovoljne količine vode za piče. prostorija za smeštaj hlorinatora. Na teritoriji opštine Paraćin na gradsku vodovodnu mrežu priključeno je šest naselja. Ostala naselja nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu, tako da se stanovništvo snabdeva vodom iz bunara ili izvora individualno po domaćinstvima. Ove vode su dobrog hemijskog kvaliteta i bakteriološki ispravne, ali se hlorisanje kao obavezna mera očuvanja sanitarne ispravnosti se uglavnom ne vrši. Najveći problem u pogledu hemijske ispravnosti vode postoji u seoskim naseljima u priobalju Velike Morave gde je prisutan problem povećanog sadržaja gvoždja i mangana.
Nedaleko od grada nalazi se odmaralište Grza kroz teče bistra reka Grza, čiji se izvor nalazi nekoliko kilometara uzvodno. Izvor reke Grze je mesto koje svi koji dođu na Grzu rado posećuju. Voda sa izvora je ispravna za piće, pa se posle duge šetnje možete njome okrepiti.

Kroz Paraćin protiče reka Crnica koja je od velikog značaja za grad. Uliva se u Veliku Moravu i dužina sliva je 289 km. Crnica nije reka dugog toka niti je mnogo udaljena od glavnih puteva. Ipak, pored nje su sagrađeni desetak manastira i jedan stari grad . Reka Crnica izvire u snaznom mlazu ispod ogromne stene, na južnom delu Kučajskih planina. Na izvoru je reka potpuno bela od krečnjačkih stena pa se zato nekad zvala Belica. Priča se da se tokom turske vladavine silan svet okupio na saboru kod crkve u donjem toku reke. Turska ordija je iznenadila narod na saboru i posle neviđenog masakra krv je obojila belu reku. Od tada se reka ne zove Belica nego Crnica. Reka Crnica je duga nepunih trideset kilometara i uliva se u Veliku Moravu kod Paraćina. Izvire u prostranoj udolini kod rudarskog naselja Sisevac. Potom ulazi u deset kilometara dug kanjon, a kod Popovca izlazi u prostranu ravnicu gde joj se pridružuje i reka Grza, a potom združene teku do Velike Morave.

Posebnu hidrološku osobenost ovog područja predstavljaju termomineralne vode na nekoliko lokaliteta, koje se malo koriste i nisu jos detaljno izučene.

Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar